fbpx

Payoneer в Росії 2021: які зміни відбулися і як отримати нову карту сервісу

Час читання: 5 хвилин

Ми випустили цей матеріал ще в 2020 році, а вже в 2021 ситуація з Payoneer в РФ почала ще більше погіршуватися. Шукайте останні оновлення цієї статті в кінці сторінки за посиланням >>

З 27 травня карти Payoneer стали недоступними для жителів Російської Федерації, а вже випущені (для росіян) карти були заблоковані.

Про цю ситуацію стали відомо ще в кінці березня і поступово градус паніки підвищувався. Багато хто подумав, що Payoneer взагалі почав згортати свою діяльність на території РФ.

Зараз паніка вляглася, більш того – з’явилося рішення якомога зберегти пластикові карти Payoneer. Давайте послідовно у всьому розберемося.

А почнемо ми з питання: для кого в Росії актуальний сервіс Payoneer?

Для кого актуальний сервіс Payoneer?

Почнемо з невеликої історичної довідки: сервіс Payoneer почав свою діяльність ще у 2005 році як сервіс сприяння транскордонним платежам в сфері B2B. Уже у 2008 сервіс укладає партнерські відносини з великими фрілансерськими платформами й стає посередником для виведення зароблених фрілансерами засобів. Одним з перших партнерів компанії став фотобанк Getty Images (2007 рік).

Далі більше: у 2013 Airbnb обирає Payoneer в якості свого платіжного провайдера. У 2014 в системі з’являються євро і британські фунти, в додачу до американського долара, з яким система працювала від початку. У 2015 Payoneer стає довіреним платіжним провайдером Amazon.

Зараз понад 20 офісів компанії розташовані по всьому світу, включаючи Нью-Йорк і Гонконг, в компанії працює більш як 1500 співробітників, а число клієнтів перевалило за 4 мільйони та неухильно зростає.

У компанії Payoneer понад 2000 компаній-партнерів. У частини з них – виведення коштів на акаунт Payoneer єдиний спосіб отримати зароблені гроші для жителів РФ.

З якими сервісами співпрацює сервіс Payoneer?

Станом на сьогодні у Payoneer понад 2000 партнерів, серед яких світові маркетплейси, маркетинг-платформи, фотостоки, фріланс-платформи та ін. Ось тільки деякі з них:

  • TemplateMonster – магазин з продажу шаблонів для сайтів на WordPress, Joomla, Magento та ін. CMS. У магазину є своя партнерська програма, виплати відсотків в якій, також здійснюється через Payoneer.
  • TeeSping – Print-on-Demand (POD) сайт. Принцип роботи таких сайтів побудований на тому, що Ви можете завантажити дизайн своєї футболки (чашки, худі, майки та ін.), А друкуватися виріб буде тільки коли з’явиться покупець. Відсоток з продажу відправляється на Ваш Payoneer-аккаунт. За таким же принципом працює ще десяток POD-сервісів, найвідоміші з яких: teepublicRedBubbleZazzlesociety6ViralStyle та інші.
  • Printful – ще одна POD-платформа, але вона трохи відрізняється від тих, які перераховані в попередньому пункті. Prinful пропонує API, яке дозволяє проводити продажу мерчу безпосередньо з вашого сайту або відомих світових маркетплейсів, серед яких Amazon, Shopify, Etsy та інші.
  • Envato Marketplace – величезний ресурс, де Ви можете продавати і купуватися фото, графіку, музику, відео, шаблони сайтів, плагіни і пресети для програмного забезпечення та багато іншого.
  • DepositPhotos – фотосток, де фотографи можуть продавати свої роботи. Серед подібних ресурсів: iStockDreamstime.
  • Udemy – платформа, де можна продавати свої онлайн-курси, на якій успішно працюють сотні росіян, записуючи курси як російською, так і англійською мовами.
  • UpworkFiverrFreelancer – ​фріланс-платформи, на яких платять за онлайн-роботу. Розмір чека може бути від 5 $ до 500 $ і вище, залежно від платформи та виду робіт. Все зароблене можна виводити на Payoneer з невеликою втратою на % за виведення.
  • SeoClerks і 99designs – ще два ресурси для фрілансерів, які працюють з Payoneer, але у кожного з них є своя специфіка. На першому пропонується робота у сфері SEO-просування, другий – ​заточений під дизайнерів.

Ви здивувалися, що не знайшли в цьому переліку Amazon? Про це зараз і поговоримо.

Ось такі повідомлення можна було зустріти в мережі в березні-квітні 2020 після інформації про блокування банківських карт Payoneer в Росії..

Global Payment Service відкрив можливість заробляти на Amazon тисячам росіян

У 2012 році Payoneer підключила US Payment Service, що уможливило отримання прямих виплат від американських компаній. Тому якщо Ви сьогодні продаєте товари на Amazon за моделлю Private Label, видаєте Kindle-книги або друкуєте футболки в Merch by Amazon, то отримуєте свої зароблені кошти відразу в Payoneer-аккаунт.

Трохи пізніше система була розширена і нова Global Payment Service вже давала можливість отримувати в євро і британських фунтах безпосередньо від компаній з 34 країн Європи. З 2018 року можна отримувати кошти в китайських єнах, австралійських і канадських доларах. Але Payoneer продовжує розширення сервісу і скоро ми побачимо нові валюти у своєму акаунті.

Потрібно відзначити, що для амазон-підприємців з РФ іншої альтернативи, для отримання коштів від Amazon, крім системи Payoneer просто немає.

Травень 2020: чому були заблоковані карти Payoneer в РФ?

Історія почалася ще в кінці березня. Система Payoneer сповістила своїх клієнтів про те, що з травня їх карти будуть заблоковані. Приклад такого повідомлення Ви можете побачити нижче.

Причина? Російський регулятор сповістив MasterCard, що іноземні емітенти не можуть більше випускати карти для своїх клієнтів з Російської Федерації. Payoneer просто підкорилася цьому рішенню.

Приклад повідомлення від Payoneer, в якому повідомляється про майбутні зміни в роботі системи. Такі листи клієнти системи з РФ почали отримувати в кінці березня 2020.

Уже у квітні в мережі вибухнула паніка, багато користувачів сприйняли це повідомлення як блокування Payoneer в Росії. У мережі під будь-яким з повідомлень на сайтах з’являлися маса негативних коментарів.

Згодом пристрасті вляглися, люди вчитались в повідомлення системи та служби підтримки і зрозуміли головне: блокуються лише карти, в усьому іншому система буде функціонувати як і раніше.

Чи були подібні прецеденти в історії платіжного сервісу? Так. Наприклад, у 2011 році регулятор Індії змусив Payoneer згорнути свої послуги. На цей ринок компанія повернулася тільки у 2016 році, коли були чітко прописані умови її роботи з центробанком Індії та банками-партнерами.

Будемо сподіватися, що з часом ситуація зміниться. Але що робити зараз?

Виходи з ситуації, що склалася з картами Payoneer

Варіант №1 Relax. Все в нормі, не потрібно нічого змінювати.

Перший варіант – нічого не робити. Заблоковані лише карти, але Ви як і раніше можете:

  • Отримувати зарахування на свій Payoneer-аккаунт від фріланс-платформ або стоків, на яких продаєте свої роботи;
  • Можете переказувати кошти іншим користувачам Payoneer, як і раніше з 0% комісією;
  • Можете виводити кошти на свій банківський рахунок в банках РФ.

І ось в цьому місці багато хто починає панікувати, тому що є певні переживання про валютний контроль з боку податкових органів РФ.

Згідно з оновленим законодавством РФ, громадяни (фізичні особи) повинні повідомляти податкову службу РФ про рахунки, відкриті за кордоном. Чи є аккаунт Payoneer рахунком в банку? Ні!

Згідно з роз’ясненням служби підтримки Payonеer, Ваші кошти зберігаються на консолідованих (тобто загальних) рахунках, які належать Payoneer. Тобто якщо Ви використовуєте Payonеer, то у Вас НЕМАЄ особистого рахунку (відкритого на Ваше ім’я) в закордонному банку.

Важливо розуміти, що працюючи з Payoneer у Вас не з’являється особистий (іменний) рахунок у закордонному банку. Всі кошти зберігаються на консолідованих рахунках, що належать Payoneer.

Варіант №2: змінюємо платіжну систему.

Цей варіант відмінно підійде тим, хто працює з сервісами, які підтримують кілька платіжних систем. Щось не задалося з Payoneer? Ок, переходимо на PayPal.

Наприклад, так можуть вчинити всі, хто заробляють на 99Designs, Fiverr, Freelancer, Upwork і інших сайтах. Майже всі сучасні онлайн-ресурси працюють з PayPal або іншими системами.

Так, відсотки за виведення коштів будуть трохи вище, але зате з PayPal Ви можете оплачувати ряд послуг і товарів в інтернет без карти. Але, звичайно ж це не вирішує питання карти.

Звичайно, цей варіант не підійде амазонщикам і тим, хто звик подорожувати або бажає знімати готівку з банкоматів. Але для них є варіант №3.

Варіант №3: міняємо країну проживання (НЕ буквально)

Суть третього варіанту надзвичайно проста: Вам потрібно змінити адресу проживання в акаунті Payoneer.

І так, це той єдиний варіант розвитку ситуації, який дозволить зберегти доступ до пластикової картки Payoneer, а не тільки до самого аккаунту.

Відразу відповімо на кілька запитань:

Питання №1: Чи спрацює це?
Відповідь: Так, про це вказано на сайті Payoneer. Далі цитата:

“Якщо Ви проживаєте в країні, відмінній від тієї, яка була вказана при реєстрації, Ви можете зв’язатися з нами для зміни адреси у Вашому акаунті Payoneer.”

Питання №2: Чи можна зробити це нікуди не виїжджаючи та не змінюючи ні прописку, а ні громадянство?
Відповідь: Так. Зараз розповімо про все докладніше.

На сайті Payoneer підтверджено, що Ви можете змінити адресу в акаунті та отримати нову пластикову карту MasterCard.

Оренда BusinessPlace – розв’язання проблем з Payoneer картами для РФ

Нещодавно компанія 4В запустила послугу “Оренда BusinessPlace”, яка може стати вирішенням проблеми з блокуванням карт Payoneer в РФ, а також для тих, хто хоче почати Amazon-бізнес, але не може зробити це зі своєї країни.

Як працює послуга “Оренда BusinessPlace?”

Щоб отримати можливість перевипустити нову карту Payoneer, Вам потрібно зробити 3 простих кроки:

  • Укласти договір оренди на адресу поза РФ, в нашому випадку це українська адреса офісного приміщення в Києві;
  • Замінити свою адресу в акаунті Payoneer, надавши отримані від нас документи на підтримку сервісу: договір оренди, рахунки за комунальні послуги (utility bill);
  • Після зміни адреси – замовити нову карту Payoneer на нову адресу. Конверт з нашою новою картою буде отримано нами та пересланий на Ваш фізичну адресу в РФ.

От і все. Все гранично просто і максимально безпечно: ні на якому з етапів роботи компанія не має доступ ні до вашого облікового запису, ні до Вашої нової пластикової карти (конверт з картою передається вам без розкриття, а карта активується лише з аккаунту).

– Яка вартість послуги?

Все залежить від тривалості оренди – чим довше термін, тим дешевше в розрахунку на місяць вона коштує. Ціна оренди стартує від 10$ на місяць при укладенні договору на 3 роки, до 15 $ в місяць за умови, що договір складається на рік. Оплата відбувається відповідно до терміну договору.

Часті питання стосовно послуги оренди адреси

На сьогодні ми надаємо послугу своїм постійним клієнтам – амазон-підприємцям. Вже було успішно перевипущено понад чотири десятки карт. Надання послуги було тимчасово призупинено у зв’язку з банкрутством WireCard AG (ця проблема не торкнулася РФ, тому що до цього моменту карти Payoneer там вже були заблоковані).

Зараз ситуація нормалізувалася, надання послуги було відновлено і ми готові відповісти на найчастіші запитання:

– Які документи потрібні для оформлення послуги?

– Вам необхідно буде надати скан-копію паспорта, адресу електронної пошти та свою фізичну адресу (індекс, місто, вулиця, будинок, квартира) для пересилки Вам карти Payoneer, коли вона буде перевипущена.

– Чи можна оформити послугу віддалено?

– Так звичайно. Всі документи підписуються за допомогою сервісу DocuSign і пересилаються електронною поштою, нема потреби приїжджати в Україну і відвідувати наш офіс.

– Коли я зможу отримати нову Payoneer-карту?– Найшвидше – тиждень, але в середньому це 2-3 тижні.
Багато в чому це залежить від Вас: як швидко Ви підпишете договір оренди (підписується онлайн), як швидко зміните адресу в акаунті Payoneer і дасте запит на випуск нової карти.

– Як можна оплатити послугу?

– Як правило у тих, хто замовляє оренду BusinessPlace, вже є Payoneer-акаунти, тому найпростіший спосіб – Payoneer-переклад з 0% комісією. Якщо у Вас ще немає Payoneer, ми можемо виставити рахунок на оплату.

– Чи прийме Payoneer мою нову орендовану адресу?

– Перед запуском послуги ми провели ряд успішних тестів і самостійно переконалися в працездатності послуги. Payoneer приймає адресу BusinessPlace в якості адреси реєстрації та відправляє на нього банківські картки, які ми пересилаємо замовникам.

– Що я отримую орендуючи BusinessPlace?

– У вартість послуги входять:

  • Завірений двомовний договір оренди;
  • Utility Bill за адресою BusinessPlace;
  • Переадресація кореспонденції на Вашу поштову адресу;
  • Ми також здійснюємо підтвердження Вашої адреси в разі звернення від платіжної системи або контрагента.

Залишилися додаткові питання? Заповнюйте форму >> , в полі “Повідомлення” вкажіть свої питання і наші експерти зв’яжуться з Вами, щоб на них відповісти.

На закінчення: чи потрібна Payoneer карта?

У більшості випадків – ні. Доступ до Payoneer аккаунту дає можливість продовжувати отримувати виплати від зарубіжних сайтів або партнерів, переказувати кошти іншим користувачам Payoneer або виводити їх на рахунки в російських банках. Але …

Які переваги забезпечує карта Payoneer:

  • Можливість робити покупки або платежі онлайн, прив’язавши карту до своїх улюблених сервісів;
  • Можливість розплачуватися карткою в торговельній мережі на території Російської Федерації. Про це прямо вказано на сторінці підтримки сервісу“Чи можна продовжувати користуватися картами Payoneer в Російській Федерації? – Так, карти Payoneer, випущені за межами Російської Федерації, як і раніше можна використовувати для здійснення покупок на території Російської Федерації.”
  • Знімати кошти в банкоматах російських банків. Але не варто забувати про поправку закону ФЗ-115 і «Росфінмоніторинг». Відповідно до цієї поправки, яка набрала чинності в червні 2019 року, власники банкоматів повинні протягом 3-х робочих днів з дня транзакції повідомити в «Росфінмоніторинг» дані про цю операцію. Ніяких штрафів і санкцій не передбачено, інформація поки тільки накопичується, але про це краще пам’ятати.
  • Можливість подорожувати по всьому світу, використовуючи карту Payoneer як платіжний засіб або знімати готівку в банкоматах. Наприклад, на відпочинку в Туреччині Ви можете знімати кошти з Payoneer карти відразу в доларах США. Подібні операції підтримують апарати банків Ziraat, Garanti, TEB і DenizBank, комісія складе всього 3 – 5%.

Чи потрібна Вам карта Payoneer чи ні – Ваш вибір. Якщо Ви вирішите відновити доступ до заповітного банківського пластику – звертайтеся, ми допоможемо вирішити це питання. Для цього достатньо заповнити форму >> і наші експерти зв’яжуться з Вами для консультацій.

Оновлення: Що сталося з Payoneer в Росії в 2021 році

Рік почався з черговою поганої новини. Генпрокуратура Росії заблокувала сайт Payoneer. Тобто на додачу до того, що не стало можливим отримати карту, так ще й пзникла можливість заходити в свій аккаунт платіжної системи.

Вирішується це досить просто – підключенням одного з VPN-сервісів. Швидкість роботи може стати нижче, але на функціонал сервісу це не впливає. Ось відео, в якому показано, як заходити в свій Payoneer-аккаунт через ZenMate VPN.

Ситуація з випуском карт не змінилася: громадяни РФ можуть оформити собі карту Payoneer тільки у випадку, якщо вони живуть не в Росії. Для цього потрібно надати в підтримку Payoneer підтвердження, що ви живете за кордоном. Це може бути рахунок за комунальні послуги, договір оренди з актуальними термінами або виписка із закордонного банку. Документи повинні бути на ваше ім’я і випущені не раніше трьох місяців тому.

Якщо ви проживаєте не в Євросоюзі, то зможете продовжувати працювати зі старим акаунтом Payoneer, просто змінивши адресу проживання (підтвердивши його документально). Якщо нова країна проживання знаходиться в Євросоюзі – вам доведеться відкривати новий акаунт, але не хвилюйтеся, старий і новий обліковий записи можна буде об’єднати, звернувшись в службу підтримки сервісу.

Але є і хороша новина: залишається можливість виведення коштів з аккаунта Payoneer в російські банки за локальними реквізитами в рублях, доларах та євро. Інші функції електронного гаманця також (поки що!) доступні.

Через банкомати яких банків РФ можливий вивід готівкових коштів?

  • Для “Альфа-Банку” ситуація з виведенням коштів залежить від банкомату. Іноді зняти кошти можна тільки в разі, якщо ви клієнт банку. Деякі банкомати видають кошти всім, але потрібно пам’ятати, що є комісії банкомату за зняття коштів. Банкомат утримає від 10$ при знятті суми в 700$ і до 30$ для суми в 2000$.
  • У банкоматах Райффайзен ви зможете зняти від 100$ до 300$ за одну операцію з фіксованою комісією в 3$. Можна зробити кілька підходів.
  • З банком “Тінькофф” ситуація наступна: за один підхід можете зняти 500$ з комісією в 5%, але дуже часто в регіонах не буде валюти. Якщо знімаєте суму в рублях – комісію банкомат брати не буде.
  • Citibank дозволить зняти від 100$ до 400$ за один раз, комісія від 2$ за операцію.
  • ВТБ дозволить зняти 500$ за один підхід, але з доларами сутужно, їх часто немає. Комісія залежить від конкретного банкомату і становитиме від 0% до 5$ за операцію.
  • Unicredit видасть до 400$ за операцію і навіть без комісії, але якщо хочете отримати долари – в меню банкомату виберіть російську мову.

Нагадаємо, що сама система Payoneer дозволяє перевести в готівку максимум 2500$ за добу (і не більше ніж за 9 операцій). Враховуйте це, коли вирушаєте за готівкою.

У травні-квітні 2021, коли з’явилася велика кількість росіян, які отримали карту через інші юрисдикції, стала з’являтися інформація, що багато банкоматів не дають завершити операцію по зняттю готівки з таких карт. На екрані з’являється повідомлення “неможливо завершити операцію” і кошти не видаються. Подібна ситуація склалася з ВТБ і “Альфа-Банком”.

Все ще зберігається можливість зняття доларів з карти Payoneer в Туреччині. Тому, якщо плануєте там свій відпочинок, то зможете зняти кошти з комісією 3% -5%.

Якщо у вас євро карта Payoneer, то перевести в готівку її зможете в банкоматах Фінляндії, Естонії, Латвії або Литви – це якщо брати найближчих сусідів.

Наведемо тарифи Payoneer для різних операцій з отримання коштів на рахунок (див. Таблицю нижче)

Global Payment Service в USDКомісія 1%
Global Payment Service в інших валютах (EUR, GBP, JPY, AUD, CAD и CNY)Комісія 0%
Прямий платіж Payoneer-PayoneerКомісія 0%
Запит на платіж від клієнта, якщо оплата проходить через MasterCard или VisaКомісія 3%
Запит на платіж від клієнта, якщо оплата проходить через eCheck в USDКомісія 1%
Платежі з фріланс-платформ і різних бірж (Fiverr, Upwork та інших)Комісія 0%, але може бути комісія самих майданчиків

Нова критична дата – 12 вересня 2021

Нещодавно користувачі Payoneer в РФ отримали розсилку, де в числі іншого було зазначено наступне:

“To allow your continued use of Payoneer’s services, please make sure that your bank account in Russia is registered with your Payoneer Account no later than September 1. Unfortunately, if you do not connect a Russian bank account, we will not be able to process any future payments.”

Що це означає?

Всі користувачі Payoneer в РФ були зобов’язані вказати один актуальний рахунок в банках РФ для виведення коштів. Після 1 вересня зробити це всередині аккаунта стане неможливим (але можна звернутися до підтримки сервісу і вирішити питання з ними).

Далі наводимо повідомлення служби підтримки, опубліковане в одній з гілок офіційного форуму >>:

  • Кошти, що залишаються на балансі зараз, будуть також автоматично виведені 12 вересня;
  • Якщо у вашому обліковому записі довго буде відсутній рахунок для виведення, це в підсумку може призвести до блокування віртуального балансу для отримання коштів;
  • Після 12 вересня сервіси по відправці коштів з аккаунту (крім виведення собі) будуть деактивовані, це ж стосується сервісу по оплаті VAT саме через Payoneer;
  • Якщо ваш аккаунт зареєстровано з країною проживання Росія, то з 12 вересня кошти будуть виводитися автоматично на вказаний рахунок без можливості зберігання;
  • З 12 вересня мінімального ліміту на виведення коштів не буде. Виводитиметься будь-яка сума (але тільки на рахунок в тому банку і в тій валюті, яка була обрана до 1 вересня 2021).

На даний момент це все, що відомо про майбутні зміни в роботі Payoneer в РФ. Ми продовжуємо моніторити ситуацію і в міру виходу нових обмежень або змін в політиці роботи Payoneer – будемо доповнювати цей матеріал. Рекомендуємо моніторити російську гілку форуму Payoneer >> і підписатися на оновлення нашого блогу.

корисні матеріали в нашому блозі

Як зареєструвати патент на винахід у Китаї

У Китайській Народній Республіці (КНР) підбили «патентні» підсумки 2023 року, згідно з якими кількість виданих охоронних документів на винаходи в країні збільшилася на 15,4%. Таким чином, під кінець 2023-го в Китаї налічувалося 4991 млн чинних охоронних документів. Інтерес до отримання патенту на винахід у КНР зберігається як у жителів країни, так і серед іноземних громадян. […]

читати далі
Related на Amazon. Розблокування пов’язаних Seller Account

На Amazon налічується понад 310 мільйонів активних облікових записів. Це не дивно з огляду на те, які широкі можливості платформа надає для ритейлерів по всьому світу. Крім того, безліч продавців об’єднують свої зусилля для спільного просування товарів на платформі, і при цій кооперації створюють усередині даних тригери для зв’язування своїх акаунтів. Хоча самі собою тригери […]

читати далі
Що таке DBA в LLC? Коли та як додати у власну компанію?

Що означає DBA? Під поняттям Doing Business As (DBA) мається на увазі будь-яке найменування компанії, яке відрізняється від її юридично зареєстрованої назви. Воно часто використовується підприємцями, які ведуть діяльність у кількох напрямках, але бажають обмежитися реєстрацією однієї Limited liability company (LLC).  У цьому матеріалі ми порівняємо переваги та недоліки відкриття окремої компанії та додавання імені […]

читати далі