fbpx

Інвестиції: вибір стратегії, оцінка ризиків, поради інвесторові

Час читання: 9 хвилин

Я Інвестор! Чуємо ми все частіше з усіх боків.

А хто такий Інвестор? І що таке інвестування?

Інвестиції – це інструмент, що дозволяє отримати прибуток за допомогою пасивної участі в тому чи іншому проекті.

Це один з найбільш поширених і простих способів збагачення. Що може матися на увазі, коли заходить мова про інвестиції?

До недавнього часу на просторах СНД існувало дуже обмежена кількість інвестиційних інструментів, як правило, це депозити в банках і дохідна нерухомість або в простолюдді «однокімнатка біля метро».

Інвестиційні інструменти за часів пандемії

Однак реальних інструментів для пасивного, так само як і активного інвестора набагато більше. З приходом пандемії як гриби після дощу почали з’являтися і активно себе проявляти Інвестиційні клуби, які об’єднують навколо своєї ідеї сотні і тисячі інвесторів і пропонують до розгляду десятки, бізнес-пропозицій, починаючи від відкриття кав’ярні до вкладення в нікому невідоме виробництво ПВХ килимків для авто.

Позитив даного хайпового явища очевидний – дуже динамічне зростання інвестиційних інструментів, потенційних проектів і зростання освіченості населення в області інвестування. І дуже багато початкових інвесторів дорого платять за цей безцінний досвід. Ви можете бачити сотні роликів на Ютубі із закликами відкрити піцерію або кав’ярню. Чи варто вірити в рекламні слогани – «пасивний дохід 50% річних»? Вирішувати кожному самостійно.

Крім цього, є безліч бізнес стартапів у яких начебто, як і ідея є, і ринок по моделі готовий прийняти продукт або послугу, і команда в процесі формування, і прогнозна прибутковість х10, але, як правило результат 9 з 10 таких проектів терпить фіаско . А ФАУНДЕР при цьому пишається тим, що вже третій раунд інвестицій піднімають при стабільно негативному фінансовому результаті і вельми туманні перспективи.

Звичайно ж оптимісти скажуть: а як же успішні проекти, які стали світовими лідерами? – так, світ знає багато позитивних прикладів і навіть видатних прикладів.

Хочете інвестувати в стартапи? – тоді це повинно відповідати вашому ризик профілю, і ви повинні бути готові до різних варіантів розвитку подій.

Успіх унікальний, а помилки типові.

Хочете інвестувати в стартапи? – тоді це повинно відповідати вашому ризик профілю, і ви повинні бути готові до різних варіантів розвитку подій

Показники якості інвестиційних проектів

Безумовно – це відповідальність кожного інвестора, у що вкласти свої кровні. І великою ілюзією є вкласти в той бізнес проект, в якому немає досвіду та експертизи, або просто віддати кошти в управління новоствореній Керуючій Компанії і думати, що «там все буде добре».

На що звертати увагу – це «як правило» 3 показника:

  • прибутковість;
  • ліквідність;
  • рівень ризиків.

З прибутковістю нібито все зрозуміло – чим більше, тим краще. А чи завжди проект має реальну привабливість при високому % доходу?

Що з ліквідністю – як швидко ви зможете вийти з проекту, та отримати інвестований капітал? Той актив, в який ви інвестуєте – він буде рости в ціні або падати? Ви пам’ятаєте 2009 й і 2014 роки? Що було з вартістю і ліквідністю активу, який дуже надійний, а саме нерухомість? І як виріс в рази період окупності цих інвестицій.

Відмінний приклад, здавалося б, простого проекту – це покупка авто під таксі. Все просто – купив авто, поставив на маршрут з водієм і отримуй свої 50% річних, як в рекламі багатьох компаній. Однак, диявол криється в деталях.

Авто ламається, водій кидає авто з ключами в замку запалювання прямо на привокзальній площі і пропадає. За рік експлуатації автомобіль при помірно дбайливому ставленні в таксі втрачає 20-30% своєї вартості. І що ж отримає інвестор в результаті – пасивний дохід або активний головний біль зі списком штрафів за порушення ПДР і неліквідний актив?

І тут звичайно ж варто згадати Керуючі компанії на ринку управління таксопарками. Як правило – це кілька місяців тому створений бізнес з «досвідченими» менеджерами 20 річного віку, які навіть не розуміють різницю між звітом про прибутки і збитки, і звітом про рух грошових коштів. І тут важливо дуже уважно подивитися – чи немає конфлікту інтересів у вас як у інвестора, і у керуючої компанії, а як правило таки є …

Багато молодих керуючих добре вивчили предмети, але не вивчили суть.

Інвестиції в бізнес і правильна оцінка ризиків

А що, якщо в бізнес вкласти? Яке може бути очікування фінансових результатів?

Від Українських та Російських проектів чекають високих прибутків і швидкої окупності. В якому підручнику написано, що високі ризики означають високу прибутковість? Високі доходи? Висока прибутковість – це потужний попит, це зростаючі ринки, інновації, але не великі ризики як такі. Високі ризики – це слабка економіка.

Слабка економіка з високими ризиками не є платформою для швидкої окупності! Корупція і тіньова економіка є платформою для високої окупності в нестабільній економіці.

Якщо інвестор хоче, щоб виробничий проект окупився за 3 роки в Україні, то значить він закладає бомбу уповільненої дії. Капіталомісткі проекти можуть окупатися за рахунок ринкових факторів або тіньової і корупційної складової, ринкові чинники в Україні не сприяють експоненціальному зростанню і появі єдинорогів. Тому установку: високий ризик = висока прибутковість, потрібно забути. І вже якщо ви вірите, що ризик високий і відповідно повинний бути прибуток високий – то до цього повинні бути прикручені ринкові чинники з простими і зрозумілими механізмами.

Дуже часто стейкхолдеры хочуть 3 роки окупності просто тому, що проект планується реалізовувати в Україні або Росії. При цьому Ексель стерпить усе, але хто буде нести відповідальність за реалізацію проекту? Можна намалювати “сферичного коня у вакуумі». Це і буде хороша стратегія, яка потім буде погано виконуватися.

Високі ризики в слабкій економіці – це не те поєднання, яке дасть ефект швидкого зростання.

Це важливо завжди пам’ятати. І часто краще відразу відрубати, ніж братися за такий проект.

До якого рівня ризиків ми готові?

Чи готовий інвестор до рівня ризиків, які присутні в бізнесі?

А під ризиками бізнесу варто розуміти, не тільки чорні лебеді у вигляді зміни законодавства, коронавіруса і стихійних лих, а й банальну конкуренцію, іноді недобросовісну, ризики – це непередбачувана поведінка конкурентів.

Адже зовнішнє середовище є високо динамічним. І повинна бути внутрішня готовність знаходитися в такого рода ринку, перебувати в стані конкурентної включеності, а вона є далеко не у всіх.

Дуже часто такої готовності немає у людей з комодіті індустрії. Як хороший приклад. Величезний бізнес, який займається залізною рудою, стане “хлопчиком для биття” в ринку роздрібної торгівлі. Саме тому у багатьох великих фінансово-промислових груп не виходять конкурентні бізнеси.

Це той випадок, коли стратегія пишеться, і рішення приймаються, і менеджмент натискається без урахування культури. Критерії оцінки світу інші. Конкурентні бізнеси у батьків з комодіті не злітають. Один з успішних варіантів в даній ситуації може бути – делегувати бізнес в управління інвест фондам, а самим виступати фондуючими партнерами. Не занурюватися в прийняття рішень, виходить далеко не у всіх. Негативний сценарій проекту повинен бути в зоні готовності, або інвестор не готовий до бізнесу взагалі.

Грамотний інвестор повинен вміти оцінювати ризики і формувати модель своєї діяльності з урахуванням всіх нюансів.

Стратегія інвестування повинна відповідати вашому профілю та ризику. Бізнес і інвестиції – це лабораторія. Ви повинні вирішувати ваші завдання в реальному світі.

Вибір стратегії інвестування

То яку ж тратегію обрати? Ту, що я прочитав в останній книзі? Або покластися на думку фінансового консультанта, особливо того консультанта, який тільки вчора покинув шкільну лаву?

Стратегія інвестування повинна відповідати вашому профілю та ризику. Ви деталіст або візіонер?

Бізнес і інвестиції – це лабораторія. Ви повинні вирішувати ваші завдання в реальному світі.

Якими якостями повинен володіти проект щоб ви звернули свою увагу? Будь-яке рішення про інвестиції слід приймати виходячи зі своїх цілей. У різних людей різні цілі, у різних людей різний об’єм грошей, різна терпимість до збитків і до розмірів збитків, звідси і формується сама інвестиційна стратегія.

Без інвестиційної декларації займатися інвестиціями – це велика помилка. Інвестиційний процес – це, як і виробничий процес, який підлягає стандартизації і повинен бути прописаний і алгоритмизований. Наприклад, можна ділити портфелі на портфель збереження вартості, антикризовий портфель, портфель зростання, венчурний портфель. Усередині портфеля слід дотримуватися вироблених алгоритмів.

Кілька тверджень, які слід пам’ятати, формуючи свою стратегію:

  • Жоден інвестор не буває правий весь час
  • Жодна стратегія не обігрує ринок весь час
  • Грамотна диверсифікація передбачає, що частина вашого портфеля буде програвати бенчмарку іншій частині портфеля.
  • Складний відсоток творить чудеса, але для цього треба бути готовим інвестувати довго.
  • Більшість людей не хочуть слухати розумні фінансові поради.
  • Краща інвестиційна стратегія – та, при якій ви будете почувати себе відносно комфортно за будь-яких обставин.
  • Ринок не повинен вам великої дохідності, просто тому що ви її хочете.

Поради інвестору

Які поради можуть бути для інвестора.

Стратегія інвестування виглядає по різному в залежності від віку. Молода людина, як правило, має порівняно невеликий капітал і їй слід інвестувати свій час в освіту, рекомендується робити багато пілотних проектів, багато проб і помилок з метою визначення того сегмента і галузі в якій у нього в більшій мірі добре виходить, чим він любить займатися і що потрібно людям.

Потрібно спробувати максимум можливостей. Тестувати і інвестувати маленькими порціями. З віком рекомендується звузити пошук по сегментам і фокусуючись на обраних напрямках.

Якщо ти не вивчаєш інвестиції, то ти будеш робити помилки. Оскільки це певна наука, як управляти ризиками, і як управляти своїми грошима.

Хороший інвестор використовує мікс знань, досвіду, інтуїції, розуміння ситуації на ринку, насмотренность і багаторічна мудрість.

Не поспішайте інвестувати.

При прийнятті рішення про інвестування ми в фонді звертаємо увагу на:

  1. Ринки, на яких працює компанія – розмір ринку і його перспективи.
  2. Сам бізнес.
  3. Засновника, його цінності і команду.
  4. Яку біль клієнта вирішують.
  5. Як вирішують цю біль.
  6. Розмір необхідних інвестицій і порівнянність їх з можливістю досягнення поставлених цілей / результатів бізнесу і інвертора.

Збалансованих і диверсифікованих інвестицій вам! З результатом, який ви планували!

Керуючий партнер
Інвестиційного фонду A2B
Усенін Андрій

корисні матеріали в нашому блозі

Як зареєструвати патент на винахід у Китаї

У Китайській Народній Республіці (КНР) підбили «патентні» підсумки 2023 року, згідно з якими кількість виданих охоронних документів на винаходи в країні збільшилася на 15,4%. Таким чином, під кінець 2023-го в Китаї налічувалося 4991 млн чинних охоронних документів. Інтерес до отримання патенту на винахід у КНР зберігається як у жителів країни, так і серед іноземних громадян. […]

читати далі
Related на Amazon. Розблокування пов’язаних Seller Account

На Amazon налічується понад 310 мільйонів активних облікових записів. Це не дивно з огляду на те, які широкі можливості платформа надає для ритейлерів по всьому світу. Крім того, безліч продавців об’єднують свої зусилля для спільного просування товарів на платформі, і при цій кооперації створюють усередині даних тригери для зв’язування своїх акаунтів. Хоча самі собою тригери […]

читати далі
Що таке DBA в LLC? Коли та як додати у власну компанію?

Що означає DBA? Під поняттям Doing Business As (DBA) мається на увазі будь-яке найменування компанії, яке відрізняється від її юридично зареєстрованої назви. Воно часто використовується підприємцями, які ведуть діяльність у кількох напрямках, але бажають обмежитися реєстрацією однієї Limited liability company (LLC).  У цьому матеріалі ми порівняємо переваги та недоліки відкриття окремої компанії та додавання імені […]

читати далі