Як зареєструвати патент на винахід у Китаї

Час читання: 10 хвилин

У Китайській Народній Республіці (КНР) підбили «патентні» підсумки 2023 року, згідно з якими кількіст2ь виданих охоронних документів на винаходи в країні збільшилася на 15,4%. Таким чином, під кінець 2023-го в Китаї налічувалося 4991 млн чинних охоронних документів.

Інтерес до отримання патенту на винахід у КНР зберігається як у жителів країни, так і серед іноземних громадян. Одна з ключових причин – держава має стабільно зростальну економіку, а отже, є потенційно прибутковим ринком для багатьох бізнес-ніш.

Зі статті ви дізнаєтеся, як проходить реєстрація патенту в Китаї, які документи вам потрібні, що можна і що не можна запатентувати, а також що робити в разі отримання відмови. 

Що таке патент на винахід у КНР?

Патент у Китаї є охоронним документом, який закріплює за юридичною або фізичною особою право володіння та ексклюзивного використання винаходу, корисної моделі або промислового зразка. Виходячи з цього визначення, робимо висновок, що в КНР існують три основні типи охоронних документів:

  1. Патент на винахід. Надає виняткові права на технічні рішення, що мають високий рівень новизни та промислової застосовності. Це може бути розумний пристрій для дому чи інноваційний девайс для офісної роботи.
  2. Патент на корисну модель Охороняє права на унікально розроблений пристрій або технічне рішення, яке має певний рівень новизни та може використовуватися в промисловості. Наприклад, системи поливу рослин для агропідприємств.

Патенти на винахід та корисну модель практично однакові. При цьому другий тип охоронного документа можна отримати легше та швидше, але діє і котирується він менше.

  1. Патент на промисловий зразок. Надає охорону новим орнаментам, формам або їх комбінаціям, які призначені для зовнішнього вигляду виробів. При цьому такий патент не дає власнику право маркувати свій товар цими знаками. Наприклад, унікальна форма та колір для чохлів на мобільні телефони.

Реєстрація винаходу у Китаї відбувається на підставі Закону «Про патенти», виданого урядом ще 1984 року. За цей час поправки до нормативного акта вносилися лише чотири рази. Остання поправка набула чинності 1 червня 2021 року та була створена для сприяння технічному прогресу та соціально-економічному розвитку, додаткового захисту прав та інтересів власників патентів.

Що може бути патентоспроможним винаходом?

Винахід у Китаї, як і в багатьох інших країнах, може бути будь-яке нове технічне рішення, яке відповідає трьом критеріям:

  1. Новизна. Винахід має бути таким, що раніше не використовувався в різних технічних рішеннях.
  2. Винахідницький рівень. Об’єкт реєстрації повинен мати певний рівень винахідництва. Тобто бути справді проривом у галузі вашої діяльності.
  3. Промислова застосовність. Винахід має бути таким, щоб його можна було успішно використовувати в будь-якій діяльності.

Переваги реєстрації винаходу

Запатентувати результат вашої інтелектуальної праці в Китаї рекомендується якомога раніше, щоб уникнути неприємних ситуацій та шахрайства. Серед переваг реєстрації:

  • Захист від патентного тролінгу. Маючи охоронний документ на винахід, ви перестаєте бути об’єктом інтересу патентних тролів. Адже вони не зможуть зареєструвати право на винахід замість вас, щоб потім запропонувати вам його викупити. 
  • Запобігання суперечкам про права володіння. Історія знає чимало випадків, коли різними людьми в один і той самий час було створено два аналогічні винаходи. Наприклад, концепція телефону від Александра Грейама Белла та Ілайші Грея, патент на яку вони подали в один день. Судові розгляди тоді тривали дуже довго. Якщо ж подібна ситуація станеться з вами в Китаї, то китайський регулятор віддасть пріоритет своєму громадянину, а не вам. Тому чим раніше ви подасте заявку, тим нижчий ризик потрапити в аналогічну ситуацію.
  • Зниження ризику незаконного використання. Маючи у володінні охоронний документ, ви з легкістю зможете відстояти свої права в суді, якщо викриєте недобросовісних конкурентів у використанні вашого винаходу без дозволу.

Маючи патент на винахід, ви можете зареєструватися в митному реєстрі Китаю та заборонити вивіз із цієї країни підробок вашого товару, якщо такі будуть виявлені.

Зверніть увагу. КНР застосовує принцип первісного володіння. Це означає, що право на патент надається особі, яка першою подала заявку. Тому рання реєстрація може бути критично важливою, якщо ви працюєте у висококонкурентній бізнес-галузі.

Які винаходи не можуть бути запатентовані у Китаї?

У статті 25 Закону Китаю «Про патенти» подається перелік речей, які не можна зареєструвати:

  • наукові відкриття;
  • результати розумової бізнес-діяльності (кейси, статути, правила, бізнес-плани та інше);
  • методи діагностики та/або лікування захворювань;
  • породи тварин та сорти рослин;
  • небезпечні речовини, одержані шляхом ядерного перетворення.

Також у цьому Законі у статті 5 вказані умови, за яких винахід не піддається патентуванню в Китаї:

«Ніяке патентне право не може бути надане на будь-який винахід, який порушує закони держави, суперечить суспільній моралі або завдає шкоди суспільним інтересам.»

Примітка. Головним виконавчим органом із видачі охоронних документів є Управління з патентів Державної ради КНР (China Patent Office).

Що можна захистити за допомогою патенту КНР?

Реєстрації у Китаї підлягають різні види винаходів. Наприклад, це можуть бути:

  • Різні девайси. Розумні окуляри, розумні навушники, VR-гарнітура та аксесуари для смартфонів.
  • Іграшки та навчальні матеріали. Іграшки, що розмовляють, інтерактивні книги, навчальні відеоігри.
  • Товари для дому. Кухонне приладдя з новими функціями, інноваційні інструменти для ремонту.
  • Косметичні та доглядові засоби. Нові інструменти для макіяжу або манікюру, інноваційні та поліпшені хімічні склади засобів для догляду, нові методи виробництва косметики.

Кожна заявка на реєстрацію винаходу розглядається уповноваженим органом КНР індивідуально, оскільки вимагає ретельної перевірки відповідності законодавчим нормам.

Зверніть увагу. У Китаї одна заява подається на один винахід. Але якщо два ваші винаходи належать до однієї винахідницької концепції, ви можете подати одну заявку відразу на ці об’єкти інтелектуальної власності (ІВ).

Процес отримання патенту в КНР: що вам потрібно знати

Щоб зареєструвати патент у Китаї вам необхідно здійснити ряд обов’язкових дій, які включають патентний пошук, збір документів, заповнення та подання заявки, проходження експертиз та інше.

Досвід експертів 4В у сфері реєстрації патентів дозволяє швидко та ефективно надати вам допомогу на кожному етапі отримання охоронного документа у Китаї.

  1. Патентний пошук

Перше, що вам потрібно зробити – провести пошук за патентами. Він виконується з метою оцінки новизни вашого винаходу. Також дана процедура необхідна, щоб визначити, чи існують зареєстровані аналогічні об’єкти ІВ.

Юристи 4В допоможуть вам здійснити два типи пошуку:

  • Prior art search, який допомагає визначити чи достатньо новизни у вашому товарі для реєстрації патенту. Разом з цим ми проводимо пошук за наявними патентами.
  • Freedom to operate – призначений для того, щоб дізнатися, чи зможете вільно продавати свій товар, не порушуючи наявні патенти.

Важливо. У випадку, коли заявник не має постійного місця проживання в країні або на момент подання заявки знаходиться за межами Китаю, його інтереси в Управлінні має представляти патентний повірений, на якого оформлена довіреність.

  1. Підготовка та подання заявки

Безпосередня реєстрація починається з подання заявки до Управління з патентів Державної ради КНР. Для цього вам необхідно зібрати пакет документів:

  • Заява. Із зазначенням повних даних заявника, адреси проживання/реєстрації та юридичного статусу (для юридичної особи).

Зверніть увагу. Якщо ви користуєтесь послугами довіреної особи, тобто патентного повіреного, вам також потрібно буде вказати його повні дані.

  • Опис винаходу. Найменування, характеристики, сфера застосування, принцип дії та інше.

У 4B ми складаємо описи на формули винаходу та доопрацьовуємо наявну інформацію для збільшення ваших шансів на успішну реєстрацію.

  • Малюнки, схеми, зображення, креслення (при наявності).

Якщо ви реєструєте свій патент у співпраці з 4В, за потреби наші експерти займуться вашими кресленнями та подібними матеріалами.

Заявку на реєстрацію винаходу можна подати в Китайському офісі патентів (CNIPA) або через організації, уповноважені подавати заявки.

  1. Проходження експертиз

Заявка проходить дві експертизи:

  • формальну – для перевірки правильності оформлення та подання документів;
  • по суті – для визначення рівня новизни, винахідницького рівня та промислової придатності винаходу. 

Якщо результати перевірки були успішними, інформацію про вашу заявку буде опубліковано протягом максимум 18 місяців з дня подання документів.

Зверніть увагу. Китайська система патентування зазвичай ґрунтується на принципі «перший подав – перший отримав» (first-to-file). Це означає, що патент надається тому, хто першим подав заявку на реєстрацію. Таким чином, важливо якнайшвидше розпочати оформлення, щоб уникнути конфліктів з іншими заявниками. Після першої публікації винаходу на маркетплейсі або власному сайті, бажано подати заяву на його реєстрацію в перші шість місяців.

Оплата мит

Реєстрація патенту на винахід у Китаї вимагає оплати кількох мит:

  • за подачу заявки;
  • за проведення експертизи;
  • за видачу охоронного документа.

Суми мит залежать від типу заявки та індивідуально формуються для кожного випадку. Дізнатися точну вартість ви можете, звернувшись за консультацією до експертів 4В.

Після того як ви отримаєте виключні права на володіння винаходом, тобто з моменту офіційної публікації, вам необхідно буде сплачувати щорічне мито. У перші три роки, щоб підтримувати права на патент, потрібно щорічно виплачувати близько 900 юанів.

Термін дії реєстрації та можливості передачі права власності

Патент на винахід у Китаї має термін дії, який становить 20 років від дати подання заявки. Крім того, ви можете передавати, дарувати або передавати у спадок свій охоронний документ. 

Існує кілька видів передачі патенту іншій особі:

  • Ліцензійна угода. Правовласник охоронного документа укладає договір із третьою особою на здачу в оренду свого винаходу.
  • Передача прав. Власник патенту може передати права на винахід сторонній людині або організації в результаті продажу, обміну, дарування або інших угод, передбачених законами Китаю.
  • Спадкування. Інша особа може отримати право на володіння винаходом після смерті винахідника, якщо на нього було складено заповіт. За відсутності такого документа патент успадковують законні правонаступники попереднього власника. 

Чи можуть відхилити заявку на реєстрацію та що робити у такому разі?

Управління патентами КНР може відмовити вам у реєстрації з різних причин. Найчастіше підстави для відхилення заявки виявляють на етапі проведення експертизи. Дві основні причини:

  1. Невідповідність вимогам. Недостатня новизна та/або винахідницький рівень та/або промислова застосовність.
  2. Передчасне розкриття. Коли винахід став загальнодоступним, а подання заяви на реєстрацію патенту відбулося після шести місяців з моменту оприлюднення.

Також існують інші можливі причини відмови:

  • Неповний опис винаходу. Якщо ваша заявка не містить достатньо докладного і ясного опису створеного продукту або технології, вона може бути відхилена. 
  • Помилки в оформленні документів. Надання некоректних даних або порушення формальних вимог може призвести до відмови.
  • Порушення патентного законодавства. Вашу заявку буде відхилено, якщо винахід не відповідає вимогам Закону Китаю «Про патенти».
  • Невизначеність чи широкі формулювання. Якщо ваш запит на реєстрацію патенту містить розмитий опис та заплутані, складні пояснення, це також може спричинити відмову.


Ви можете одразу уникнути всіх цих причин, розпочавши процес реєстрації винаходу разом з експертами 4В.

Чи можна отримати патент у Китаї, якщо вам перший раз відмовили? Так, ви маєте право подати заперечення проти рішення експертизи протягом трьох місяців з дня отримання повідомлення про відхилення. Звернення для повторного перегляду вашої заявки подається до Комісії з перегляду патентів.

У разі відхилення заявки у вас є кілька варіантів наступних дій:

  • Подання поправок. Ви можете внести необхідні зміни до заявки, щоб виправити виявлені помилки. Потім повторно її подати.
  • Оскарження рішення. Якщо ви не згодні з висновками китайського регулятора, можна подати апеляцію і надати додаткові докази на підтримку вашої заявки.
  • Консультація з експертом. Корисно звернутися до юристів або агентів, які спеціалізуються на китайському патентному праві. Вони можуть надати вам консультації та допомогу в процесі оскарження.

Успішна реєстрація патенту вимагає від вас ретельного планування, перевірки кожної деталі та розуміння законодавчих норм КНР. Тому професійна підтримка юристів значно підвищує ваші шанси отримати охоронний документ на винахід із першого разу.

Ключові висновки

Завдяки реєстрації патенту в Китаї, ви отримуєте захист від патентного тролінгу, несанкціонованого використання ваших результатів інтелектуальної праці та іншого. Процедура отримання охоронного документа складається з декількох етапів:

  • проведення пошуку за патентами, щоб переконатися у відсутності реєстрації на об’єкт ІВ, схожий з вашим;
  • підготовка і подання заявки з докладним описом вашого винаходу;
  • проходження експертиз для підтвердження новизни, рівня винахідництва і промислової придатності;
  • оплата мита за послуги реєстрації.

Щоб успішно пройти кожен з етапів, потрібно суворо дотримуватись формальних та нормативних вимог до заявки.

Крім того, Китай запровадив законодавчі та правові заходи для захисту інтелектуальної власності, включаючи патенти, у сфері електронної комерції. Зокрема, Закон про електронну комерцію (The E-commerce law) передбачає заходи для боротьби з порушеннями прав на патенти на маркетплейсах.

Згідно з нововведенням, провайдери послуг e-commerce зобов’язані встановлювати заходи для запобігання порушенням інтелектуальної власності на своїх платформах. Це включає можливість блокувати доступ до товарів або послуг, що порушують патенти, за процедурами notice-and-takedown. Однак це можливо лише за умови надання правовласником необхідних доказів про порушення.

Коли ви зареєструєте патент, а потім побачите свій товар, який реалізується без вашої згоди на гуртових китайських маркетплейсах, таких як Alibaba, Taobao, AliExpress, Global Sources, ви зможете зупинити продажі. Крім того, ви також зменшите можливість ввезення таких товарів на ринок країни, в якій продаєте самі.

Експерти 4В мають багаторічний досвід патентування в Китаї, тому готові надати вам консультацію та допомогу в реєстрації заявки.

корисні матеріали в нашому блозі

Стратегії управління правами Інтелектуальної власності

Для багатьох бізнесів інтелектуальна власність (ІВ) – важлива частина їхніх бізнес-процесів та репутації, а в деяких компаній її вартість може навіть перевищувати вартість виробничих потужностей або бути основним джерелом доходу. У цій статті ми розглянемо як захистити такий цінний актив та отримати з нього максимальний прибуток. Що таке інтелектуальна власність компанії? WIPO – Всесвітня організація […]

читати далі
Related на Amazon. Розблокування пов’язаних Seller Account

На Amazon налічується понад 310 мільйонів активних облікових записів. Це не дивно з огляду на те, які широкі можливості платформа надає для ритейлерів по всьому світу. Крім того, безліч продавців об’єднують свої зусилля для спільного просування товарів на платформі, і при цій кооперації створюють усередині даних тригери для зв’язування своїх акаунтів. Хоча самі собою тригери […]

читати далі
Що таке DBA в LLC? Коли та як додати у власну компанію?

Що означає DBA? Під поняттям Doing Business As (DBA) мається на увазі будь-яке найменування компанії, яке відрізняється від її юридично зареєстрованої назви. Воно часто використовується підприємцями, які ведуть діяльність у кількох напрямках, але бажають обмежитися реєстрацією однієї Limited liability company (LLC).  У цьому матеріалі ми порівняємо переваги та недоліки відкриття окремої компанії та додавання імені […]

читати далі