Як отримати патент на винахід - патентування в ЄС. Частина 5

Як отримати патент на винахід – Частина 5. ЄС

Час читання: 15 хвилин

У попередньому тексті цієї серії ми розглянули як отримати патенти у США та розібрали деякі особливості патентного законодавства Євросоюзу. У цій статті ми розглянемо процедуру отримання захисту для винаходів і дизайнів в ЄС.

Отримання патенту на винахід у ЄС

Більшість e-commerce підприємців працюють відразу в кількох країнах ЄС, особливо якщо основний їхній інструмент – маркетплейси на кшталт Amazon. У такому разі однозначно варто отримувати патенти у всіх країнах, де працюєте чи плануєте працювати. Ви маєте вибір між процедурою Європейської конвенції (ECP) або заявкою через Міжнародну патентну кооперацію (Euro-PCT).

При використанні маршруту Euro-PCT перша фаза процедури видачі (міжнародна фаза) регулюється Договором про патентну кооперацію через WIPO, про що ми писали у попередніх розділах статті, а регіональна фаза – обраним національним відомством. Тому в цьому розділі ми розглянемо подання заявки через процедуру Європейської конвенції (ECP).

Якщо дивитися виключно з фінансової точки зору, то одна така заявка з урахуванням усіх мит буде коштувати приблизно як 3-4 національні, так що якщо потрібний захист як мінімум у 4 країнах, то заявка через ЕРО стає набагато вигіднішою, оскільки економить і час, і гроші, і нерви.

Якщо ви обрали цей спосіб, то резиденти ЄС та нерезиденти, які мають місце проживання або ведення бізнесу в ЄС, можуть подати заявки самостійно. Але якщо місця проживання чи ведення бізнесу на території ЄС немає, вам знадобиться допомога патентного повіреного.

Найпростіший шлях – подати онлайн заявку через сайт Європейського патентного офісу (EPO). Хоча є й опція подачі через реєстраційні бюро, розташовані у Мюнхені, Берліні та Гаазі.

Патент, отриманий через EPO, автоматично діє на території Німеччини, Бельгії, Франції, Ліхтенштейну, Люксембургу, Монако, Швейцарії, Ірландії та Великобританії. Для захисту в інших країнах необхідна процедура валідації, яка включає переклад на мови відповідних країн і оплату місцевих мит.

Також зараз, у 2023 році, у процесі ратифікації перебуває договір про унітарний патент, який діятиме автоматично у всіх країнах ЄС. Ще не всі країни його підписали, проте поява такого способу патентування очікується незабаром.

Процедура видачі європейського патенту займає від трьох до п’яти років із дати подання заявки. Процес складається із двох основних етапів. Перший – перевірка формальних правил заповнення заявки, патентний пошук та попередній висновок про відповідність заявленого винаходу та заявки вимогам. Другий – власне технічна експертиза, яка оцінює інноваційний та технічний рівень винаходу.

Патентна заявка повинна містити:

  • заяву про видачу європейського патенту (форма EPO 1001);
  • опис винаходу;
  • будь-які креслення, згадані в описі або формулі винаходу;
  • анотацію;
  • документи, що підтверджують сплату мит.

Офіційні мови Європейського патентного офісу англійська, німецька та французька. Саме цими мовами ведеться діловодство, листування із заявниками та вся супровідна документація. І хоча є можливість подати заявку будь-якою мовою, до неї обов’язково має бути доданий переклад однією з офіційних мов.

Під час подання заявки на європейський патент необхідно буде сплатити:

  1. Мито за подачу (135 євро для онлайн-подачі або 285 євро для паперової подачі).
  2. У разі потреби – додаткову плату за 36-ту та кожну наступну сторінку, якщо це необхідно (17 євро).
  3. Плату за патентний пошук (1460 євро).

Також у деяких випадках може знадобитися сплатити мито за претензії (якщо у заявці є недоліки, які потрібно виправити):

  • 265 євро за 16-ту та кожну наступну претензію до 50-ї:
  • 660 євро за 51-у та кожну наступну претензію.

У середньому отримання патенту станом на 2023 коштує приблизно 6500 євро.

Максимальний термін дії європейського патенту – 20 років із дати подання заявки за умови сплати щорічних внесків за продовження. Якщо ці внески не сплачувати, то патент втрачає чинність. Також патент може втратити чинність, якщо буде відкликаний патентовласником або після процедури заперечення.

Для деяких категорій, таких як медичні препарати або засоби захисту рослин, можливе продовження терміну охорони за умови звернення патентоутримувача з такою заявою до USPTO.

Що відбувається із заявкою після подачі?

Наступний етап – формальна експертиза, яка оцінює наявність усіх необхідних документів, сплату мит, повноту і точність опису самого винаходу. Якщо щось не відповідає нормам – заявнику чи патентному повіреному прийде лист із вимогою виправити недоліки. І після їхнього усунення заявка переходить на наступну фазу – розширений європейський пошук.

Мета цього пошуку – визначення рівня техніки та інноваційності винаходу. Зазвичай він займає близько 5 місяців, і результати цього пошуку надаються заявнику, експертній комісії та громадськості. Якщо ви після отримання такого звіту розумієте, що ваша заявка не має шансів на успіх, то ви можете її відкликати і припинити процедуру патентування. Також процедура буде припинена автоматично, якщо на цьому етапі до вашої заявки будуть заперечення, які ви не усунете у визначений термін.

Наступний етап – публікація заявки лише в електронному вигляді на сайті ЕРО, яка відбувається через 18 місяців з дати подання заявки (або дати пріоритету). Якщо звіт про пошук до цього моменту готовий, він публікується разом із заявкою. Якщо ні – публікується додатково згодом.

Ви або ваш повірений отримає повідомлення про дату публікації, від якої буде відраховуватись шестимісячний період, протягом якого ви зобов’язані подати письмову заявку на проведення експертизи та сплатити мито за її проведення, якщо вирішите продовжити процедуру отримання патенту.

Якщо ви своєчасно не подасте заявку або не сплатите мито, то заявка вважатиметься відкликаною. Тому до цієї процедури слід поставитися дуже уважно. Щоб прискорити процес та не пропустити цей момент, при подачі заявки можна сплатити мито та вказати, що ви відмовляєтеся від повідомлення про експертизу. У такому разі після проведення європейського пошуку перехід на етап експертизи буде автоматичним без вашого письмового додаткового запиту.

Етап експертизи по суті вимагатиме від вас уваги, оскільки на цьому етапі у комісії можуть виникнути зауваження, заперечення, запити на надання додаткової інформації, на які потрібно буде відповідати своєчасно.

Якщо за результатами експертизи ваш винахід визнано патентопридатним, ви повинні будете сплатити мито за видачу та публікацію патенту. До їх оплати ваша заявка не може бути опублікована, а захист прав набирає чинності лише з дати публікації. Тож із цією процедурою також не варто затягувати.

Після проходження всіх цих етапів заявник може отримати свій патент або в електронному або паперовому вигляді. Також, у разі потреби та при сплаті додаткового адміністративного збору, можна отримати завірені копії з специфікацією, що додається.

Як бачимо, процедура тривала, непроста, на кожному етапі якої можуть виникнути складності та заперечення. Однак в усіх випадках існують процедури опротестування, виправлення або апеляції, які можна пройти з якісною юридичною підтримкою і відстояти свої права на винахід. Проте після проходження всіх етапів ви отримаєте захист відразу в багатьох країнах на одному з найперспективніших світових ринків.

Реєстрація дизайну в ЄС

Як ми згадували у попередній статті, є три способи отримати юридичний захист дизайну в Європі: у кожній країні окремо, через міжнародну процедуру WIPO або через Європейську процедуру EUIPO.

WIPOEUIPO
ТермінIndustrial Designs (Промисловий зразок)Community Registered Design (RCD)
Що захищаюЯк форму в цілому, так і окремі елементи (колір, орнамент і т. п.)Як форму в цілому, так і окремі елементи (колір, орнамент і т. п.)
Строк захистуЗалежить від конкретної країни, але не менше 10 років5 років з правом продовження до 25 років при сплаті мита
Територія, на якій надається захистТільки в тій країні, де була подана заявка через національне відомство.
За винятком подачі заявки через Гаагську систему, яка надає захист в багатьох країнах, про що ми писали в цій статті
У всіх країнах ЄС

На відміну від США, де і дизайнами, і винаходами займається одна організація (USPTO), захистом прав на дизайн у ЄС займається не ЕРО, а окрема структура – Відомство з інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO). І оскільки про WIPO та Гаазьку систему ми писали раніше, то в цій статті розберемо лише подання заявки через EUIPO.

Перед подачею заявки важливо провести пошук у цій базі, щоб визначити, що дизайн справді унікальний. Якщо ви знайдете дизайн, який нагадує ваш, то у вас є кілька варіантів:

  1. Зв’язатися з власником більш раннього дизайну та домовитися.
  2. Ви можете подати заяву та ризикнути позовом про недійсність з боку власника більш раннього права.
  3. Ви можете оскаржити реєстрацію більш раннього зразка, якщо у вас є для цього вагома причина.
  4. Ви можете спробувати переглянути свою початкову ідею.

При поданні заявки через EUIPO обов’язково потрібно вказати дані заявника та контакти. Якщо ви представляєте компанію, вам необхідно надати:

  • Повне найменування та організаційно-правову форму;
  • Країну реєстрації;
  • Адресу;
  • Номер телефону та електронну пошту для зв’язку.

Якщо ви є фізичною особою, вам необхідно надати:

  • Ім’я та прізвище;
  • Національність;
  • Адресу;
  • Номер телефону та електронну пошту для зв’язку.

До заявки обов’язково додається максимально якісне та детальне представлення дизайну. Ви зможете завантажити до 7 представлень вашого дизайну, а також 3 незахищені представлення. Детально з вимогами щодо представлення зовнішнього вигляду в заявці можна ознайомитися на сайті EUIPO.

Також у заявці має бути зазначено клас продукту, який легко можна знайти у DesignClass. Ця база даних містить вичерпний перелік допустимих категорій відповідно до Локарнської класифікації. Ваша заявка може містити велику кількість дизайнів, але всі вони повинні належати до одного класу. Скажімо так “оптом – дешевше”.

Адже мито за реєстрацію одного дизайну починається від 350 євро. А далі за кожен дизайн з другого до десятого мита буде від 175 євро. А за всі дизайни, починаючи з одинадцятого – всього від 80 євро. Детальніше з митами на подання заявки на RCD можна познайомитись тут.

Важливим є факт, що категорія продукту не впливає на обсяг охорони вашого дизайну. Тільки представлення визначає, що саме знаходиться під захистом, тобто діє правило «Що бачиш, те й одержуєш».

Після подання заявки вона пройде такі етапи розгляду:

  • Формальна експертиза – перевірка заявки на відповідність нормативним вимогам.
  • Експертиза по суті – оцінка патентопридатності вашого дизайну, ступеня його унікальності та новизни.

На цих етапах до вашого дизайну чи заявки можуть з’явитися заперечення, але ви маєте право їх усунути чи оскаржити (на це дається 2 місяці). Якщо все гаразд, то заявка буде зареєстрована, ви станете володарем патенту на дизайн з усіма відповідними правами.

Останній етап – публікація в Бюлетені промислових зразків спільноти та на веб-сайті EUIPO. Вона, на ваш вибір, може бути виконана відразу після реєстрації або після відстрочки, якщо ви її запросили в момент подання заявки. Максимальне відстрочення перед публікацією – 30 місяців.

Така відстрочка – додаткова можливість для побудови бізнес-стратегії. Адже в бюлетені з’явиться лише номер заявки, дата реєстрації та ім’я заявника. А сам дизайн залишиться таємним. Щоб розсекретити його раніше цього терміну, потрібно буде подати відповідну заявку і сплатити мито за повну публікацію.

Свідоцтво про реєстрацію видається онлайн після повної публікації зареєстрованого дизайну. Після цього ви отримуєте на 5 років право захищати унікальність свого дизайну в суді та продовжувати цей термін завдяки сплаті спеціального мита один раз на 5 років (до 25 років захисту максимум).

Ще один додатковий варіант захисту – це публікація вашого дизайну на Порталі захисту прав інтелектуальної власності. Це абсолютно безкоштовно та допомагає правоохоронним органам знаходити та боротися з підробками.

Порівняння патентів у США, ЄС та Україні

Докладно розбирали одержання патенту в Україні в одній із попередніх статей. Тому тут ми не будемо детально зупинятися на особливостях українського законодавства, а лише порівняємо основні елементи.

Що захищаємоУкраїнаСШАЄС
Сорти рослинПатент на 30 (в окремих випадках 35) років. Але отримувати його треба не через УКРОІВІ, а через заявку в Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства УкраїниОкрема категорія патенту, заявка на який подається через USPTO. Захист на 20 років без додаткової плати за продовженняНе можуть бути захищені сорти, але можна отримати захист на іновації, що можуть бути застосовані для різних сортів.
Сорти рослин захищаються Управлінням з різноманітності рослин (CPVO)
МікроорганізмиЗахищаються як винаходи, строком на 20 років з обов’язковою платою за продовженняЗахищаються як винаходи строком на 20 років з обов’язковою платою за продовженняЗахищаються як винаходи строком на 20 років з обов’язковою платою за продовження
ДизайнСтатус проміслового зразка зі строком захисту до 25 років при сплаті мита за продовженняПатент на дизайн діє 15 років з моменту подачі заявкиСтатус Registered community design строком на 5 років з правом продовження до 25 років за додаткову плату
Патент на винахід (інноваційна технологія)Строк захисту – 20 років з дати подання заявкиСтрок захисту – 20 років з дати подання заявкиСтрок захисту – 20 років з дати подання заявки
Корисна модельСтрок захисту – 10 роківТакий охоронний статус відсутнійТакий охоронний статус відсутній
Середній строк отримання патентаБлизько рокуВід 1 року для дизайнів до 3 років для винаходівВід декількох днів для registered design до 5 років для винаходів

Як бачимо, у кожній юрисдикції є свої плюси та мінуси як в умовах захисту інтелектуальної власності, так і в процесі отримання патентів. І вибір залежить виключно від ваших бізнес-пріоритетів та планів на розвиток. Юристи компанії 4В можуть допомогти вам з широким спектром завдань, пов’язаних із патентуванням, від розробки стратегії захисту прав до патентного пошуку та подання заявок на патенти за обраними процедурами.

корисні матеріали в нашому блозі
Стратегії управління правами Інтелектуальної власності

Для багатьох бізнесів інтелектуальна власність (ІВ) – важлива частина їхніх бізнес-процесів та репутації, а в деяких компаній її вартість може навіть перевищувати вартість виробничих потужностей або бути основним джерелом доходу. У цій статті ми розглянемо як захистити такий цінний актив та отримати з нього максимальний прибуток. Що таке інтелектуальна власність компанії? WIPO – Всесвітня організація […]

читати далі
Як зареєструвати патент на винахід у Китаї

У Китайській Народній Республіці (КНР) підбили «патентні» підсумки 2023 року, згідно з якими кількіст2ь виданих охоронних документів на винаходи в країні збільшилася на 15,4%. Таким чином, під кінець 2023-го в Китаї налічувалося 4991 млн чинних охоронних документів. Інтерес до отримання патенту на винахід у КНР зберігається як у жителів країни, так і серед іноземних громадян. […]

читати далі
Related на Amazon. Розблокування пов’язаних Seller Account

На Amazon налічується понад 310 мільйонів активних облікових записів. Це не дивно з огляду на те, які широкі можливості платформа надає для ритейлерів по всьому світу. Крім того, безліч продавців об’єднують свої зусилля для спільного просування товарів на платформі, і при цій кооперації створюють усередині даних тригери для зв’язування своїх акаунтів. Хоча самі собою тригери […]

читати далі