Податки в Британії для компаній, зареєстрованих на нерезидентів країни

Час читання: 5

Established or no? 

Британське податкове законодавство має чітко окреслене визначення поняття “establishment” і це визначає податкові зобов’язання компаній, які є established чи такими не є. 

Компанії, зареєстровані на осіб, що не є резидентами країни, мають особливий статус NETP – non-established taxable person. Статус NETP також мають будь-які інші не зареєстровані у Британії юр.особи, але такі що ведуть оподатковану діяльність на території Британії. Розглянемо детальніше ключові відмінності між “Established” та “Non-UK established”:

Критерій UK-EstablishedNon-Established taxable person
Фізична присутністьМає фізичний офіс, філію або тощо, яке можна відвідати, у Великобританії.Немає фізичного приміщення або має мінімальну присутність у Великобританії (наприклад, реєстраційну адресу).
Місце управлінняУправління та ключові бізнес-рішення приймаються у Великобританії.Управління знаходиться за межами Великобританії.
Зобов’язання по реєстрації VATМає зареєструватися VAT UK, якщо обсяг оподатковуваного обороту перевищує поріг реєстрації (наразі £85,000).Має зареєструватися VAT UK з першого продажу, якщо здійснює оподатковувані постачання у Великобританії, незалежно від обсягу обігу (нульовий поріг реєстрації VAT UK).
Юр.особиРітейлери, постачальники послуг, виробники з офісами або торговими точками у Великобританії.Іноземні компанії, що продають товари або послуги клієнтам у Великобританії без постійної присутності в країні.
VAT звітність Має дотримуватися законодавства VAT UK, включаючи подання звітів і сплату VAT UK.Так само, однак для NETP UK-постачальники товарів/послуг не нараховуються VAT UK.
РозмитненняПри ввезенні товару в UK розмитнення відбувається за стандартною процедурою або ж за PIVA.Так само

Щоб компанія мала місце здійснення діяльності у Великобританії, вона повинна бути зареєстрована у Великобританії та мати можливість отримувати поставки товару, проводити зустрічі з партнерами на зареєстровану адресу у Великобританії. Якщо компанія зареєстрована у Великобританії має тільки віртуальну адресу, то така компанія, зареєстрована у Великобританії, вважається NETP.

Отже, бізнес, що зареєстрований у Великобританії, та бізнес, що має  establishment у Великобританії, це не одне і те ж. Бізнес, що має establishment у Великобританії, повинен мати адресу у Великобританії, за якою контрагенти у разі потреби можуть навідатися.

Легкий спосіб перевірити, чи вважається компанія, зареєстрована у Великобританії, NETP, – це перевірити номер VAT Великобританії за посиланням: Перевірка номера ПДВ.

Якщо ваша зареєстрована бізнес-адреса: HM REVENUE AND CUSTOMS, RUBY HOUSE, 8 RUBY PLACE, ABERDEEN, AB10 1ZP, GB, HMRC вважає, що така компанія, зареєстрована у Великобританії, є NETP.

VAT для NETP: неможливо уникнути реєстрації 

Якщо компанія є NETP і здійснює будь-які оподатковувані операції у Великій Британії, незалежно від їх вартості, у т.ч. надання цифрових послуг, компанія зобов’язана зареєструватися платником VAT у Великій Британії, і не можете скористатися пороговою сумою (threshold) для реєстрації VAT UK у сумі £ 85 000. І навпаки, для компаній, що є UK-established, є перевага на національному ринку – мати нижчі ціни ніж у платників VAT UK. У таблиці нижче наведені існуючі ставки VAT UK. 

Ставка VAT UKЗастовування
Standard 20%Більшість товарів і послуг, включаючи електроніку, одяг, алкоголь, розважальні послуги.
Reduced 5%Енергія для домогосподарств (газ, електрика), дитячі автокрісла, певні види ремонту житла (утеплення).
Zero 0%Основні харчові продукти, книги та газети, дитячий одяг, експорт товарів за межі Великобританії.
* Flat rateВикористовується малими підприємствами для спрощення обліку ПДВ. Відсоток залежить від сектора бізнесу – від від 4% до 14,5%.

Flat rate – це пільгова ставка по VAT UK, яка застосовується до загального обороту, а не до окремих транзакцій, тобто компанія нараховує 20% VAT UK до ціни товару, однак сплачує VAT UK до HMRC за пільговою ставкою. За цією ставкою не передбачається відшкодування імпортного VAT UK, який сплачується при розмитненні. 

Якщо компанія продає товари у Великобританії за допомогою таких маркетплейсів як Amazon, eBay, Etsy…і не вважається UK-established, така компанія є overseas seller. Це означає, що маркетплейс буде зобов’язаний адмініструвати VAT за продажі, здійснені через маркетплейс продавцем, який не є established у Великобританії, а VAT Великобританії стягуватиметься та сплачуватиметься безпосередньо до HMRC самим Амазоном. Зобов’язання включати VAT у ціну товару залишається за продавцем.

Британська податкова суворо перевіряє NETP при спробі зареєструватися платником VAT. Якщо Вам пощастило і Вашу компанію зареєстрували протягом двох місяців, то звітний період буде залежати від дати реєстрації платником VAT, тобто звітність подається на квартальній основі, але це не календарний квартал. На подання звітності надається 1 місяць і 7 днів.

Чи подається корпоративна звітність і сплачується корпоративний податок  по британських LTD?


Після реєстрації LTD у Великобританії призначається звітний період для звітності з corporation tax – Accounts and tax declarations. Перевірити дедлайн подання цього звіту можна за реєстром компаній Великобританії – Companies House (https://find-and-update.company-information.service.gov.uk/search/companies?q=). 

Звітний період не дорівнює календарному року. Перший звітний період компанії може охоплювати понад 12 місяців. Реєстр британських компаній Companies House встановлює день закінчення фінансового року компанії – зазвичай це останній день місяця, коли Ваша компанія була створена.

Оскільки перший звітний період зазвичай складає більше 12 місяців, може знадобитися подавати два звіти з corporation tax. Надалі буде потрібно подання лише одного звіту на прибуток.

Наприклад, компанія зареєстрована 11 червня 2019 року. Companies House встановлює кінець фінансового року 30 червня 2020 року. Звітний період з податку на прибуток триває з 11 червня 2019 року до 30 червня 2020 року – рік і три тижні. Вам потрібно буде подати дві декларації за перший рік існування компанії: одну для перших трьох тижнів та одну для наступних дванадцяти місяців. У наступному фінансовому році вам потрібно буде подати лише одну податкову декларацію за період з 1 липня 2020 року до 30 червня 2021 року.

На подання звіту на прибуток надається 9 місяців після закінчення звітного періоду. Також є можливість продовжити строк подання звітності на 3 місяці. Однак, крайній термін для сплати податку зазвичай становить дев’ять місяців і один день після закінчення звітного періоду. Податкова служба Британії заохочує платників податків, які заздалегідь сплачують податок https://www.gov.uk/get-refund-interest-corporation-tax. Якщо Ваша компанія сплачує корпоративний податок авансом до дедлайну сплати або сплачує більше, ніж потрібно, HMRC може повернути суму переплати на розрахунковий рахунок компанії, а також може нарахувати проценти за ставкою 0,5%. Для повернення коштів на рахунок компанії потрібно звертатися в податкову із відповідним запитом. Це можна зробити у телефонному режимі. 

Для подання звітності обов’язково потрібно мати UTR (податковий номер) та authentication code (ключ, яким директор підписує звіт при поданні), які видаються компанії при реєстрації. Якщо Ви не можете їх знайти, то це не є проблемою, бо копії можна замовити на реєстраційну адресу компанії і вони будуть надіслані протягом двох тижнів. 

Ставка corporation tax  для компанії з прибутком менше 50 000 фунтів становить 19%, а для компаній з прибутком 50 000 – 250 000 фунті, в уже є граничною, тобто прибуток множиться на 25%, а потім відраховується граничну податкову пільгу, не всі 25% одразу. Граничну податкову пільгу Ви можете розрахувати на сайті – https://www.tax.service.gov.uk/marginal-relief-calculator

Як відбувається сплата корпоративного податку? 


Найзручнішим способом сплати податків є кабінет на сайті податкової – government gateway, про реєстрацію якого потрібно подбати заздалегідь.Однією з переваг цього кабінету є можливість перевірити, чи не є Ви боржником перед HMRC.

Якщо Ви не зареєстрували government gateway, то HMRC пропонує широке коло опцій по виконанню податкових зобов’язань компанії:

  • Сплата податку з рахунку компанії за реквізитами HMRC 
Податки в Британії для компаній

Тут HMRC так само не оминула NETP – краще використовувати перший варіант оплати по реквізитах HMRC Cumbernauld і проводити оплату завчасно, щоб кошти вчасно зарахували для сплати корпоративного податку. 

  • сплата податку з рахунку у банку/платіжній системі, що зареєстрована у Великобританії
  • оплата персональною карткою

Загалом сплата corp tax є відносно легкою як для established companies, так і для NETP.

Вітаємо, ви дійшли до кінця, а значить готові до завоювання одного з найбільших в Європі ринків електронної комерції. Бажаємо успіхів, а компанія 4В із радістю допоможе системно розвиватися на цьому ринку. Ви можете звертатися до нас за консультацією з будь-яких питань, для цього заповніть форму нижче. 

корисні матеріали в нашому блозі
Стратегії управління правами Інтелектуальної власності

Для багатьох бізнесів інтелектуальна власність (ІВ) – важлива частина їхніх бізнес-процесів та репутації, а в деяких компаній її вартість може навіть перевищувати вартість виробничих потужностей або бути основним джерелом доходу. У цій статті ми розглянемо як захистити такий цінний актив та отримати з нього максимальний прибуток. Що таке інтелектуальна власність компанії? WIPO – Всесвітня організація […]

читати далі
Як зареєструвати патент на винахід у Китаї

У Китайській Народній Республіці (КНР) підбили «патентні» підсумки 2023 року, згідно з якими кількіст2ь виданих охоронних документів на винаходи в країні збільшилася на 15,4%. Таким чином, під кінець 2023-го в Китаї налічувалося 4991 млн чинних охоронних документів. Інтерес до отримання патенту на винахід у КНР зберігається як у жителів країни, так і серед іноземних громадян. […]

читати далі
Related на Amazon. Розблокування пов’язаних Seller Account

На Amazon налічується понад 310 мільйонів активних облікових записів. Це не дивно з огляду на те, які широкі можливості платформа надає для ритейлерів по всьому світу. Крім того, безліч продавців об’єднують свої зусилля для спільного просування товарів на платформі, і при цій кооперації створюють усередині даних тригери для зв’язування своїх акаунтів. Хоча самі собою тригери […]

читати далі